Några aktuella ärenden

2014-05-24

  1. På veckoberedningen i onsdags fick vi rapport om att projektet ”Klimatsmart vardag” nu startar. Sommaren 2012 föddes en idé i mitt huvud: om vi kan få 1000 Örebro-familjer att förändra sitt beteende i vardagen, om än så lite, så kan det ge stor effekt för klimatet. Jag fick idén efter att ha läst om projektet One Tonne Life (i vindkraftverken på Näsudden på Gotland fanns en rapport om projektet som handlade om att se om en familj kunde minska sina koldioxidutsläpp från 7 ton per år till 1 ton per år). Efter att ha pratat om det inom politiken och med förvaltningarna på Programområde Samhällsbyggnad fattade vi i oktober 2013 beslut om att avsätta pengar för att starta projektet.
    Sedan gick det ärligt talat ganska trögt, men nu startar projektet. Inte riktigt det projekt som vi ville få igång, men väl ett steg i riktning mot de 1000 familjerna (en lärdom av detta är att man inte alltid kan räkna med att tjänstemän gör som man beslutar – om de inte håller med om beslutet…). Första månadsutmaningen (det är uppdelat i månadsutmaningar, riktade till olika målgrupper) handlar om att minska matsvinnet. Idag hamnar var 4:e matkasse i soptunnan och det är dåligt för miljön och det är dyrt. Alltså borde det vara lätt att ändra på… Sedan fortsätter det med nya utmaningar varje månad resten av året. Om socialdemokraterna får fortsätta leda Örebro kommun och om jag fortsätta som ansvarigt kommunalråd efter valet så ska vi nog till 2015 se till att den ursprungliga idén genomförs.
  2. Nu förstärker vi arbetet med trafiksäkerhet vid skolor. På Programnämnd Samhällsbyggnad i maj beslutade vi att avsätta särskilda investeringsmedel för snabba (och enkla) insatser vid förskolor och skolor som kan bidra till en lugnare trafikmiljö. Exempel på åtgärder kan vara enkla ”kuddar” (som är jobbiga för personbilar att köra över i för hög hastighet), blinkande skyltar som varnar när bilister kör för fort eller förbättrad belysning vid gång- och cykelpassager. Tillsammans med de ökade ambitioner som Tekniska Nämnden har inför 2015 hoppas vi att detta kommer att ge resultat vid många förskolor/skolor. Men viktigare är kanske den idé som vi i majoriteten ”hittat på”: att använda stimulansmedel som föräldrar, personal och barn/elever tillsammans förfogar över, enligt den modell som blev så framgångsrik när den användes för upprustning av gårdarna på förskolor och skolor. Tekniska Nämnden ska återkomma med ett förslag men en avgörande del för att få ta del av dessa pengar är att föräldrar, personal och barn/elever på varje förskola/skola deltar i mer strategiskt trafiksäkerhetsarbete (Trafikdiplomering eller Trafik i Skolan) och att de också åtar sig att till exempel välja bort bilen oftare när de skjutsar barnen. Det där har vi drivit från politikens sida eftersom vi är säkra på att det flyttar perspektivet och ger bättre resultat eftersom det förändrar det grundläggande problemet: att de farliga situationerna vid förskolor och skolor i hög grad beror på att många skjutsar sina barn med bil. Här kan du läsa mer om Trafiksäkerhet vid skolor.
  3. Skateparken i Drottningparken tog ytterligare ett steg mot förverkligande i och med att Programnämnd Samhällsbyggnad i maj fastställde ett program för genomförande av skateparken (som ska göra….). Tråkigt nog röstade MP, M, FP och V nej till förslaget. När det gäller Miljöpartiet är det inte förvånande eftersom det var de som stoppade förslaget under förra mandatperioden (då en förstudie gjordes som pekade ut Drottningparken som en lämplig plats). Varför de andra röstade nej är svårare att svara på – men det får väl de göra själva… Jag är i alla fall glad för att en idé som jag jobbat mycket med ända sedan förstudien gjordes nu äntligen närmar sig genomförande. Om socialdemokraterna får fortsatt förtroende kommer en Skatepark att invigas nästa år. Här finns Programmet för skatepark Örebro.
  4. Strömsborg ska få en välbehövlig och efterlängtad upprustning, det har vi i den politiska majoriteten gett klartecken till. Det är också en fråga vi pratat mycket om under hela denna mandatperiod och nu görs dels en upprustning av huset samtidigt som ett mer strategiskt utvecklingsområde för hela området startas. En vacker del av Örebro kan få ytterligare en målpunkt för söndagsutflykter och liknande. Här finns en kortfattad beskrivning av Strategi för Strömsborgs utveckling.
  5. Ett ärende om att öka Örebro kommuns ambitioner när det gäller solenergi är nu på väg fram för beslut i Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige. Vi har tagit fram en solkarta som vi hoppas kan hjälpa till att väcka örebroarnas intresse för förnybar energi (eftersom det är en viktig del i vår klimatplan). Örebro kommuns mål är att bli självförsörjande på förnybar el till 2020 och vi är på god väg att nå det målet till största delen beroende på den stora satsning vi gjort och gör på vindkraft. Solelen är ett viktigt komplement till detta som blivit alltmer lönsamt. Här finns solkartan.

Dessutom några korta rubriker från de senaste veckornas veckoberedning (där jag och övriga i den politiska ledningen för Programnämnd Samhällsbyggnad får information eller fattar beslut inom ramen för den delegationsordning som gäller). Ta kontakt (bjorn.sundin@orebro.se) om du undrar mer om dessa!:

  1. Programnämnd Samhällsbyggnad föreslås i juni besluta skicka in ansökan till Boverket om jämställda lekmiljöer i park och natur.
  2. Handlingsplan för Örebros utveckling på väg till Programnämnden för beslut. Om några veckor kan den studeras närmare i en utställning i city.
  3. Örebro kommun föreslås ge ytterligare medel till en fördjupad (norsk) utredning om snabbtåg Oslo- Stockholm. Beslut i Programnämnd Samhällsbyggnad i juni.
  4. Tydliggörande av principer för friköp av tomträtter och tillägg till prismodellen vid försäljning av kommunal mark. (På väg fram för beslut i nämnd och Kommunfullmäktige.)
  5. Äntligen skapas en ”Hälsans stig” i centrala Örebro! Invigning i höst.
  6. Placering av konstverket RubberDuck. Det föreslås stå på Järntorget, exakt datum för utplacering återstår att fastställa.
  7. Vi ansöker om att Oset och Rynningeviken ska skyddas som våtmarker av internationell betydelse.
  8. Örebro kommun och Örebro läns landsting finansierar en studie om hur dagens bullerkrav/nivåer påverkar hälsan, konstigt nog finns ingen liknande studie tidigare.
  9. Detaljplan för kv Gasugnen, vid Rudbecksgatan/Hagmarksgatan på väg för antagande.
  10. Frågor och beslut kring markförsäljning till ett antal bostadsprojekt/byggen (bland andra Brunnsparken, Rynningeåsen)
  11. Försäljning av mark till verksamhet (bland annat Berglunda, Södra grusgropen)
  12. De första ”konsult-detaljplanerna” är på väg ut på samråd, framtagna av extern konsult (som vi kunnat anlita tack vare extra anslag på 5 miljoner, som majoriteten S+C+KD föreslog/beslutade). De är på väg mot nytt snabbhetsrekord, arbetet har tagit en dryg månad! När regeringen kritiserar kommunerna för att inte ta fram detaljplaner tillräckligt snabbt har de uppenbarligen inte tittat närmare på Örebro…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *